Scroll to top

SVEČANO OTVORENJE PRVE KUĆE MASLINOVA ULJA U HRVATSKOJ

otvorenje Dana 9.5.2017. svečano je otvorena Kuća istarskog maslinovog ulja uz brojne goste i uzvanike iz Grada Pule, Istarske županije, Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice te uz prisustvo novinara, istarskih maslinara i turističkih djelatnika.

To je prvi muzej maslinarstva u Hrvatskoj čime su Pula i Istra dobili prostor posvećen istarskim maslinovim uljima te razvoju maslinarstva u povijesti. Kroz spoj kulturološke, gastronomske i turističke priče, Kuća istarskog maslinovog ulja predstavlja i suvremeni kulturno-turistički proizvod . U sklopu Kuće posjetitelji mogu upoznati povijest i sadašnjost istarskog maslinarstva, od uzgoja i berbe do prerade te njegove zdravstveno važne prednosti. Prezentirane su i brojne sorte maslina koje se uzgajaju u Istri te ceste maslinovog ulja.

Smještena je u revitalizirani dio kompleksa bivše tvornice odjeće pa oživljava prostor industrijske arhitekture u pulskoj gradskoj jezgri. Moderni industrijski dizajn potpisuje poznati dizajner Željko Burić, a posebno je zanimljivo da se muzej smjestio u povijesnoj zgradi iz početka 20. stoljeća.