Scroll to top

SKULPTURA AKADEMSKOG KIPARA JOSIPA DIMINIĆA U STALNOM POSTAVU KUĆE ISTARSKOG MASLINOVOG ULJA

skulptura-josip-diminicDana 20.12.2018. godine u Kući istarskog maslinovog ulja svečano je predstavljena skulptura „Posveta maslini“ akademskog kipara Josipa Diminića. Svečanom upriličenju skulpture koje se održalo u suvremenom dijelu Muzeja nazočili su brojni ljubitelji umjetnosti, kulturne baštine, predstavnici institucija, lokalne i regionalne samouprave te zainteresirana javnost.

Riječ je o iznimnom umjetničkom djelu, u kojem Diminić progovara o svojim korijenima te suptilno sažima umjetnikov dug duhovni put i pretače ga u snažnu ljudsku i umjetničku posvetu tradiciji. Kako je istaknula povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner, „Deblo masline, grane i plodovi tek asocijacijom i organičkom gradivnošću naznačuju ideju umjetnika, dok gigantizirani plodovi podupiru njegovu ludičku narav“.

Akademski kipar Josip Diminić, rodom iz Labina obratio se nazočnima te podijelio dio svojih sjećanja iz mladosti i rekao kako je s maslinom i njezinim plodom vezan još od djetinjstva, kad je s ocem brao masline u obiteljskom masliniku.

Direktorica Kuće istarskog maslinovog ulja Lorena Boljunčić također se obratila nazočnima:  „Skulptura kao dio stalnog postava potvrđuje opredijeljenost Kuće istarskog maslinovog ulja izvrsnosti i kvaliteti. Ideja muzeja je upravo spojiti povijest i sadašnjost tisućljetne tradicije Istre. Skulptura masline izložena u muzeju savršeno povezuje tu priču kroz umjetnost“.

 

Zahvaljujemo sponzorima Erste banci i Croatia osiguranju, Turističkoj zajednici grada Pule te Odjelu za kulturu IŽ koji su podržali ovaj projekt.